CZ / EN
Právě čtete: Cinemini 2023
Sdílet:
28. 6. 2023

Cinemini 2023

Projekt Cinemini je světově unikátním projektem zaměřeným na předškolní mládež ve věku 3 až 6 let. Původně holandsko-německý projekt poprvé realizujeme v Česku v Kině Kavalírka s mezinárodními partnery. Cílem Cinemini je nabídnout kvalitní krátké a netradičně pojaté filmy pro danou věkovou skupinu a podporovat dětskou imaginaci prostřednictvím speciálně vytvořených aktivit. Cílem doprovodných aktivit je prohloubit dětskému diváku zážitek z filmu a rozvíjet dialog nad jejich pocity a myšlenkami.

 

Aktivity jsou určeny primárně pro děti ve věku 3 až 6 let.

 

 

Jsem učitel*ka

Učíte ve školce nebo vedete kroužky pro děti? Přijďte s dětmi k nám do Kina Kavalírka na Praze 5 na program, který povede zkušený lektor či lektorka. Projekce filmů včetně doprovodných aktivit má 1,5 hodiny, pro max. 20 dětí. Po domluvě lze čas i kapacita přizpůsobit vaším představám. Pro školky rovněž nabízíme možnost navazujících setkání, kdy dětem představíme další filmy a aktivity Cinemini.

Napište nám, že máte o program zájem a domluvíme se na společném termínu!

 

 

Jsem rodič

V Kině Kavalírka pořádáme Cinemini i pro rodiče, babičky, dědečky s dětmi. Program trvá 1,5 hodiny a je vedený zkušeným lektorem či lektorkou. Míra zapojení závisí pouze na vás, oceníme však, když budete po ruce s obtížnějšími kreativními či pohybovými aktivitami.

Sledujte program kina a přijďte nás s dětmi na speciální projekci Cinemini navštívit!

 

 

 

Proč je dobré začít s filmovou výchovou již u předškoláků?

Děti v předškolním věku vnímají obrazy a filmy pomocí jedinečné dětské imaginace mnohem intenzivněji. Nechávají je působit na své smysly a při správně zvolené aktivitě si mohou filmový zážitek ještě umocnit.

 

Je důležité, aby si děti již v útlém věku osvojily komunikaci a přemýšlení nad audiovizuálními díly, se kterými přichází do interakce na denní bázi. Toho se Cinemini snaží docílit filmy odlišných světových produkcí a kultur, které pracují s různorodým vizuálem či technikou. Nejedná se vždy o narativní snímky, ale například abstraktní či experimentální. Chceme, aby si děti zvykly o filmech přemýšlet a mluvit, dokázaly pojmenovat své dojmy, ale rovněž i formální a obsahové prvky.

 

Tento věk je pro vývoj dítěte a jeho imaginace klíčový. Existuje málo filmově výchovných aktivit pro tuto věkovou kategorii, přestože se s audiovizí setkávají každý den. Tak proč je neučit filmové výchově již od mala? Cinemini pracují s dětským entuziasmem a snaží se udržet rezonující zážitek z filmů pomocí speciálně vyvinutých aktivit. Klademe důraz i na vzájemnou interakci dětí mezi sebou. 

 

 

O Cinemini Europe:

 

V roce 2019 vznikl světově unikátní projekt zaměřující se na filmovou výchovu pro děti ve věku 3–6 let. Jedná se o projekt Cinemini a Česká republika se v roce 2023 zařadí mezi několik málo zemí, kde je projekt realizován. Od roku 2019 byl projekt pilotně vyvíjen v Německu a Holandsku ve spolupráci s psychology, pedagogy a lektory a v roce 2020 a 2021 byl naplno realizován v Holandsku a Německu, dále také v Estonsku, Rakousku a Portugalsku. V roce 2019 se setkala nejvýznamnější německá organizace věnující se filmové výchově Deutsches Filminstitut & Filmmuseum e.V. (DFF) s holandským Eye Filmmuseum a Taartrovers a v pilotním roce vyvinuli s řadou odborníků metodiku, design „hracích“ karet (které nahrazují pracovní listy) a systém výběru filmů.

 

 

Jak vypadá program a jaké filmy promítáme?

 

Program probíhá u nás v Kině Kavalírka na Praze 5.

V Cinemini Europe máme k dispozici 26 krátkých filmů. Z tohoto seznamu pro vás sestavujeme vlastní různorodé balíčky.

 

Aktuální balíček promítaných filmů: Všemi smysly

  • PLÁCEK (Tér), r. István Szábo, Maďarsko, 1971, 5min
  • BAREVNÁ SKŘÍNKA (A Colour Box), r. Len Lye, Velká Británie, 1935, 3min
  • MALÝ COUSTEAU, r. Jakub Kouřil, Česká republika, 2014, 8min
  • ŠEST SESTER (Les six sœurs Dainef), r. Neznámý, Francie, 1902, 3min
  • VĚCI (Dingen), r. Femke Schaap, Nizozemsko, 2005, 3min
  • KLUBKOHRANÍ (Fadenspiele 2), r. Ute Aurand a Detel Aurand, Německo, 2003, 8min

 

  • Program je veden kvalifikovaným lektorem či lektorkou, klademe důraz na dialog s dětmi a po každém promítnutém filmu následuje debata. Jak na vás filmy působí? Jak se teď cítíte? Jaké tam byly postavy a co dělaly? Dále je představena aktivita, která se obsahem či estetikou vždy váže k danému snímku.

     

    Kontakt

    Chcete o projektu vědět více info nebo se s námi domluvit na setkání?

    Napiště koordinátorce filmové výchovy Nikole Micajové: edukace@kinokavalirka.cz

Vyjádři se